Tricolor cu două culori?!

decathlon2018_ragot_27

În vastele spații ale Decathlon-ului, cel care vinde iluzia sportului de performanță cu singura condiție de a trece pe la rafturile potrivite, există și secțiunea de pescuit. Sute de metri pătrați cu scule îți atrag atenția mai degrabă prin diversitate, decât prin calitate. Dar ceva la care să te uiți, tot mai găsești, ba chiar și cumperi câte un lucru de care ți-ai adus aminte că-ți lipsește…

decathlon2018_ragot_99

Agățate la capul raftului, lângă mulinete gigantice și lansete ce promit recorduri mondiale, găsim câteva seturi de muște RAGOT, cunoscuta firmă franceză înființată în 1931 de André Ragot. Printre kiturile cu nimfe, păianjeni, streamere șamd, îl putem remarca pe cel cu tricolore, celebrele imitații de numele cărora se leagă pagini bune din istoria pescuitului la muscă din Hexagon. Sunt tricolorele originale ale lui André Ragot sau French Tricolore ale lui Henry Bresson??? Puțin probabil ca vreuna să fie tricolora republicană a lui Michel Flenet, roșu-alb-albastru… Prin protecția groasă de plastic nu îți dai seama foarte ușor, până la urmă cumperi setul ca să te uiți, acasă, pe îndelete la imitații, nu într-un picior, la magazin, sub privirile chiorâșe ale bodyguardului.


***


Istoria tricolorelor începe în perioada interbelică, ele fiind create de André Ragot, legător din Loudéac. Acestea erau de tip palmer, destul de opace, montate cu o pană neagră ce forma și gulerul, care era separat de corp prin ața de montaj. Urma o pană roșcat aprins, apoi gri închis, corpul terminându-se cu o coadă. Musca era menită se imite mai degrabă o insectă căzută dintr-un tufiș, decât o efemeridă.

Un pic mai târziu, Henri Bresson, supranumit Vrăjitorul din Vesoul, a elaborat propriul model, un palmer aerisit, fără coadă, primele ture de lângă curbura cârligului fiind făcute cu o pană gri deschis, urmând roșu și gri închis. Musca și-a dovedit eficacitatea în prinderea păstrăvilor foarte mofturoși din râurile calcaroase ale regiunii Franche-Comté. Bresson a decis să o numească French Tricolore și a depus brevetul la grefa tribunalului din Vesoul. A devenit el însuși fabricat de muște și a făcut din tricolora sa principalul cal de bătaie, astăzi fiind cunoscută pretutindeni în Franța.

decathlon2018_ragot_05

André Ragot (stânga) și Henri Bresson (dreapta)


Notorietatea tricolorelor a atins apogeul în 1963, când drumul lor a trecut prin sălile austere ale Tribunalului de Mare Instanță din Montrouge ca urmare a unui articol scris de Christian Plume: „… marele fabricant de muște artificiale, dl. Ragot, a renunțat la propriile sale imitații pentru a pescui doar cu faimoasa „French Tricolore” inventată de Henri Bresson”. André Ragot a luat în considerare efectele negative asupra reputației produselor sale, iar Bresson și Plume s-au găsit citați în solidar. Procesul s-a dovedit a fi o chestiune extrem de importantă, la termenele de judecată fiind trimiși corespondenți ai ziarelor de mare tiraj din Franța. În cele din urmă, Henri Bresson a câștigat și a continuat să fabrice propriile muște, spre marea bucurie a tuturor.

Tricolorele lui André Ragot și Henri Bresson sunt legate în variante mai mult sau mai puțin închise, în funcție de culoarea penelor, alți legători profesioniști au creat propriile lor tricolore, concepute în același stil. Poate că numele este prea general, chiar prea național, pentru a fi monopolizat de un singur fabricant și ar fi corect să denumim „tricolor” orice palmer care are trei gulere juxtapuse de culori diferite. Tricolore de orice proveniență, de orice talie și de orice nunanțe se găsesc în cutiile a numeroși pescari din Franța, cu toate că acest tip de muscă este puțin cunoscut în Marea Britanie sau Statele Unite.


***


decathlon2018_ragot_01

decathlon2018_ragot_02

Ajungi acasă, le întorci pe toate părțile, te freci la ochi, mai aprinzi un bec... Trei dintre tricolore au două culori, iar un palmer este din păr de iepure !!! Te gândești că nu mai vezi bine, poate te-a lovit daltonismul sau nu mai știi să numeri până la trei… Mai sunt două palmere, unul ar vrea să imite French Tricolore, dar folosește două nuanțe de roșu în loc de gri, celălalt este destul de bizar ca formă și alegere a culorilor.

Nu știu cât de deplasată era așteptarea mea ca firma RAGOT - astăzi parte a grupului Rapala VMC – să includă în kitul de tricolore modelele istorice create chiar de fondatorul ei sau celebrele variante concurente ale lui Henri Bresson... Dar când tricolorul are două culori, orice discuție devine inutilă!