Salvați Someșul Rece! - interviu cu dl. Marius Neamț

somes_rece_MHC_350

Sâmbătă, 30 martie 2019, peste 100 de persoane, pescari, iubitori ai naturii, reprezentați ai societății civile, au manifestat împotriva reluării proiectului de construire a mai multor microhidrocentrale pe Someșul Rece, ceea ce ar duce la distrugerea ireversibilă a râului și afectarea eco-sistemului din zonă. Dl Marius Neamț, membru al Clubului Aqua Transilvae, ne-a oferit un scurt interviu în timpul acestei acțiuni.


Citește mai mult...

Subiecte din presa internațională - decembrie 2017

revpres_dec17_mic

Popularea râurilor cu alevini de păstrăv din crescătorie este eficace și fără riscuri pentru mediu? Punerea sub semnul întrebării a unei practici tradiționale de gestiune piscicolă și halieutică - Le Pêcheur Belge, nr. 9/2017

Dacă există o problemă delicată și controversată, atunci aceasta este tocmai cea a repopulărilor lacurilor, râurilor și pâraielor. Arătate cu degetul de către unii ca fiind o practică nedurabilă sau chiar nefastă, care vizează doar satisfacerea plăcerii câtorva pescari, iar de către alții ca un mijloc esențial de susținere a pescuitului sau a restaurării populațiilor piscicole în dificultate demografică, populările nu fac adesea obiectul unei analize raționale...


Citește mai mult...

„Varga în cui, năvodu'-n apă…” sau Prohibiția 2014

phohibitie2014

Ziua de 1 Mai reprezenta pentru pescarii cu musca artificială deschiderea sezonului în apele de munte, dar anul acesta „am rupt-o” cu tradiția. Nu pentru că s-au gândit mari strategii de protecție a peștilor sau apelor, ci, foarte probabil, din exces juridic cu iz de nepăsare, nepricepere și presupun ceva interese.

Mai pe scurt, în noul „
Ordin privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2014” se specifică la art. 1 alin. (1) că:

Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

zicere veche de ani buni, în care se modificau la fiecare publicare doar perioadele.Citește mai mult...

No Comment! - Valea Uzului

valea_uz_350


No Comment!
Microhidrocentrale Valea Uzului

Citește mai mult...

NO COMMENT!

Construcția microhidrocentralelor în România!

Citește mai mult...

La mulți ani Roșia Montană!

6 februarie 2013. Roșia Montană împlinește 1882 de ani de la prima atestare, un înscris pe o tăbliță de lemn, acoperită cu ceară. Localitatea a luat naștere în timpul domniei Împăratului Traian, primul ei nume a fost Alburnus Maior, iar în cele două milenii de existență a dobândit și altele... Verespatak, Goldbach, Rothseifen.

Citește mai mult...

Ultimul păstrăv din Carpați - Stanislas Freyheit

Pescuitul în România este o adevărată aventură. O aventură stranie, mai ales dacă vrem să prindem un păstrăv.
Se povestește că nu mai există salmonide în România, atât de înfometați au fost românii sub dictatura lui Ceaușescu. În fine, aproape că nu mai există. Ar exista un loc în care ar fi fost zăriți trei păstrăvi!

Citește mai mult...

Apel la implicare!

În acest moment este nevoie de susținere din partea tuturor celor interesați pentru a putea salva aceste râuri de la dezastru... și este nevoie de susținere concretă, faptic, nu prin vorbe de genul: ..."suntem alături de..."Citește mai mult...

„Opriți distrugerea râurilor!”

Pe 27 august a avut loc un protest al ecologiștilor pe râul Capra, în amonte de Lacul Vidraru, împotriva construirii ilegale a microhidrocentralelor. Protestul a fost organizat de către asociațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis și Miliția Spirituală.Citește mai mult...